Het Injectie Hulpje

Voor patiënten met Reumatoïde Artritis

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel, dat inmiddels is afgerond, richt zich op het vaststellen van de probleemstelling en de noodzaak om deze op te lossen. Uit dit onderzoek is gebleken dat patiënten met reumatoïde artritis last kunnen hebben van pijn en mobiliteitsklachten in gewrichten door het hele lichaam. Deze klachten worden veroorzaakt door ontstekingen. Een veelvoorkomend medicijn om deze ontstekingen te remmen is methotrexaat.

Methotrexaat wordt vaak voorgeschreven in de vorm van een injectie. Na een wijziging in het preferentiebeleid, het beleid dat bepaalt welke medicijnen wel of niet vergoed worden, worden er alleen nog maar goedkope methotrexaatinjecties voorgeschreven. Dit betreft de Injexate- en Metoject-injecties. Deze injecties zijn minder gebruiksvriendelijk, waardoor meer dan 700 patiënten een klacht hebben ingediend bij ReumaNederland tegen het preferentiebeleid. Dit heeft echter weinig effect gehad, wat de noodzaak van een oplossing voor dit probleem benadrukt.

Na contact met een aantal patiënten die dit probleem ook ervaren, bleek dat de smalle vleugels van de goedkopere injectiespuiten de oorzaak waren. Na verschillende opties besproken en overwogen te hebben om dit probleem op te lossen, hebben wij besloten om de vleugels op de injectiemethode te verbreden. Dit heeft geleid tot het Injectie Hulpje. Om het Injectie Hulpje verder te verbeteren, kijken wij uit naar het tweede deel van ons onderzoek.

Het vervolg

Ter verbetering van het Injectie hulpje willen wij graag meer feedback verkrijgen van patiënten met reumatoïde artritis die mogelijk baat hebben bij het Injectie Hulpje. Op dit moment is het Injectie Hulpje ontwikkeld op basis van wetenschappelijke informatie, feedback van een enkele patiënt en onze eigen visie. Hoewel wij geloven in het potentieel van het Injectie Hulpje, kunnen wij nog niet met absolute zekerheid zeggen dat het een meerwaarde biedt voor de meerderheid van methotrexaatgebruikers. Mogelijk zijn er aanpassingen in het model nodig of blijkt dat verschillende 'pasvormen' gewenst zijn.

Om dit te onderzoeken, zetten wij een pilot-interventiestudie op. In deze studie wordt het Injectie Hulpje door patiënten op verschillende vlakken getest. We willen de volgende vragen beantwoorden: 

  • Zorgt het Injectie Hulpje voor meer gemak bij het zetten van een Methotrexaat Injectie? 
  • Zorgt het Injectie Hulpje voor minder pijn bij het zetten van de Injectie in vergelijking met de normale injectie? 
  • Is het Injectie Hulpje gemakkelijk in gebruik? 
  • Heeft het Injectie Hulpje de juiste vorm? 

Deze vragen worden beantwoord aan de hand van drie enquêtes. De eerste enquête, de ingangsenquête, vult u in na het aanmelden voor het onderzoek. Op basis van deze enquête wordt ook besloten of u kunt deelnemen aan het onderzoek. De tweede enquête vult u in na het eerste gebruik van het Injectie Hulpje en de derde enquête na het vierde gebruik van het Injectie Hulpje. Deze enquêtes zijn vrij kort en bevatten voornamelijk meerkeuze vragen.

Na het onderzoek mag u het Injectie Hulpje houden. 

Vragen 

Voor vragen over het onderzoek of het Injectie Hulpje staan wij u graag te woord. U kunt contact met ons opnemen via e-mail op Contact@Injectie-hulpje.nl. Wilt u liever telefonisch te woord worden gestaan, dan kunt u dit verzoeken via e-mail of door het contactformulier op de Thuis pagina in te vullen. Bent u geïnteresseerd om samen te werken aan dit geweldige onderzoek, dan kunt u dit aangeven via contact@injectie-hulpje.nl of via het contactformulier op de pagina Samenwerking.